Lev Tolstoj, Efter balen

FÖRLAGSTEXT:

”Efter supén dansade vi den utlovade kadriljen och trots att jag var, som det då kändes, oändligt lycklig, så växte min lycka bara mer och mer. Vi sa inte ett ord om kärlek. Jag frågade varken henne eller ens mig själv huruvida hon älskade mig. För mig var det tillräckligt att jag älskade henne. Och jag fruktade bara en sak: att något skulle skämma min lycka.”

Novellen Efter balen har beröringspunkter med flera av den ryska författargiganten Lev Tolstojs mest kända verk, däribland Krig och fred och Anna Karenina. Också detta är en berättelse om Ryssland, om kärlek och ytterst om människans natur. Efter balen var avsedd som en protest mot mänsklig råhet och grymhet och från början tänkt att publiceras i en bok till hjälp för de judar som drabbats av pogromen i Chișinău 1903. Men Tolstoj hann inte färdigt i tid och novellen kom att tryckas först 1911, året efter hans bortgång.

Lev Tolstoj (1829–1910) är en av den ryska litteraturens giganter. Realism, moraliska budskap och psykologiska personporträtt genomsyrar Tolstojs alster och har bidragit till hans status som en av världens främsta författare genom tiderna. Utöver de framgångsrika romanerna var Tolstoj även en framstående novellist och det finns ett dussintal noveller publicerade. Novellix ger nu ut Efter balen från 1903, i nyöversättning av Alan Asaid.

Författare: Lev Tolstoj
Översättare: Alan Asaid
Formgivare: Lisa Benk
Upplaga: 1
ISBN: 9789175892436
Språk: Svenska
Vikt: 30 gram
Utgiven: 2017-11-16
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21

Beställ via förlaget

Beställ via Adlibris

Beställ via Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s